Dænsebændet er et band fra Snertingdal. Bandet startet opp i 1981, og ble startet av sangeren Arnstein Tungvåg, som tidligere hadde vært med i bandene Torry Enghs og Ole Ivars. Først kalte bandet seg Dænsebændet Hass Arnstein, men endret navn til Dænsebændet da de hadde sluppet sitt andre album.

Dænsebændet

Dænsebændet har vunnet tre Spellemannpriser. Den første av dem kom i 2002, da de vant klassen danseorkester med albumet “Får vi lov?”. Dænsebændet vant den samme klassen i 2011, denne gangen med albumet “Vi talas!”. Bandets tredje Spellemannpris kom i 2014. Da vant de pris for albumet “Med sans for dans”. De ble også nominert til Spellemannprisen i 2000.

Bandet har hatt mange medlemmer gjennom årene, men består for tiden av Arnstein Tungvåg på vokal, Tommy Tungvåg på keyboard, akustisk gitar og vokal, Tommy Stensvold på gitar og som kor, Kay Ronny Brobakken på trommer og perkusjon, Svein Egil Bjørge som spiller saksofon, akustisk gitar, keyboard, trekkspill og korer. Sistemann er Bjørn Aske på bassgitar og som kor. Fra 1982 til 2014 har bandet gitt ut 18 album. De har brukt flere plateselskaper gjennom årene, men de siste albumene har blitt gitt ut på plateselskapet Tylden & Co. Bandets nyeste album ble utgitt i 2014, og ble belønnet med Spellemannpris.

Dansebandsjangeren er unik for Skandinavia. De fleste dansebandene kommer fra Norge, Danmark og Sverige. Det er spesielt i Norge og Sverige denne musikken er populær, men danseband finnes også i Nederland, Tyskland og Østerrike. Sjangeren kom fra Sverige, derfor ble disse sangene tidligere kalt “svensktoppar”. Dansebandmusikken har røtter i britisk og amerikansk popmusikk fra femtitallet og sekstitallet, men har blandet inn trekk fra andre sjangere, og utviklet seg til en egen sjanger. Dansebandene spiller hovedsakelig til dans, og danseband er blant de mestselgende artistene i Norge i dag. Dansebandmusikken er populær over hele landet, selv om kjerneområdet er Østlandet og Trøndelag.