elvis presley 01Elvis Aaron Presley har fått tilnavnet Kongen (The King), og det er ikke uten grunn. Elvis ble født i Tupelo i Mississippi i 1935, og døde i Memphis, Tennessee i 1977. Men selv om han bare ble 42 år gammel, rakk han å endre musikken ikke bare i USA, men også i resten av verden. I tillegg til å synge, var han også skuespiller, og spilte i mange store musikalfilmer. Elvis er tidenes mestselgende plateartist. Ingen vet nøyaktig hvor mange album han har solgt, men tallet ligger rundt 2 milliarder, og det fortsetter å vokse. Elvis har ikke bare kommet inn i rockens æresgalleri, men også i countrymusikkens, gospelmusikkens og rockabillyens æresgallerier.

Elvis kom fra en beskjeden bakgrunn. Familien var fattig. Han ble født som tvilling, men tvillingbroren var dødfødt, dermed vokste Elvis opp som enebarn. Han fikk mellomnavnet Aaron til ære for tvillingbroren, Jessie Garon Presley. Oppveksten var ikke enkel, for Elvis hadde få venner og ble mobbet på skolen. Men han hadde talent for sang og musikk. Som tiåring kom han på andreplass i en lokal talentkonkurranse.

Elvis-Presley

Elvis slo igjennom i 1956, og fortsatte å være populær helt fram til sin død i 1977. I perioden 1956 til 1965 oppnådde han stor suksess både med platesalg og filminnspillinger. På slutten av 1960-tallet dalte interessen for filmene hans. Da begynte han å turnere mer, og viste seg som en veldig god sceneartist. Dessverre førte alt stresset og arbeidspresset til høyt forbruk av legemidler, og dette tæret på helsen hans. 16. august 1977 ble han funnet død, kort tid før han skulle ut på sin neste turné. Elvis er fortsatt et musikkikon. Turister valfarter til hjemmet hans i Memphis, som er et museum. I 1999 ble han også kåret til det 20. århundrets viktigste navn av Time Magazine. 2